امواج اولتراسوند به عنوان درمان بیماری های مغز مانند آلزایمر

امواج اولتراسوند به عنوان درمان بیماری های مغز مانند آلزایمر

سونوگرافی به عنوان راهی برای دیدن داخل بدن ، آشکار کردن تومور یا جنین امتحان شده و مورد استفاده وسیع است. تحقیقات اخیر نشان داده اند در فرکانس های پایین تر از سونوگرام اما هنوز فراتر از محدوده شنوایی انسان ، سونوگرافی می تواند به جمجمه نفوذ کرده و فعالیت مغز را تقویت یا سرکوب کند.
نحوه عملکرد سونوگرافی بر روی مغز اسرارآمیز و ناشناخته است اما آزمایشات اخیر از بی خطر و موثر بودن این روش حکایت دارند و می تواند برای کاهش درد، تقویت حافظه یا احساسات به کار برود. برخی مطالعات نشان داده اند  کانال های یونی  در سلولهای عصبی تغییر می کنند وسونوگرافی کانال های یون کلسیم را باز می کند تا سلول های خاصی را تحریک کند. سونوگرافی همچنین به نظر می رسد در گیرنده های سلول های مغزی غیر طبیعی به نام گلیا نیز تأثیر دارد.
نتایج در حیوانات دلگرم کننده است. آزمایشات در دهه 1950 برای اولین بار نشان داد که امواج اولتراسوند می تواند فعالیت عصبی را در یک ناحیه بینایی از مغز گربه سرکوب کند و در جوندگان باعث ایجاد حرکاتی مانند حرکت پنجه بشود و تمرکز آن بر روی ناحیه جلو مغز میمون می تواند عملکرد حیوان را در انجام کارهای حرکتی چشم تغییر دهد.

با این همه امواج اولتراسوند در شدت زیاد می توانند سلولهای مغزی را گرم کرده و از بین ببرند یا با کاویتاسیون و ایجاد حباب های ریز در بافت به آن  صدمه بزنند. 


محققین امیدوار هستند  سونوگرافی برای معالجه بیماری آلزایمر استفاده کند. 

فرضیه این است که تاباندن امواج اولتراسوند به مغز می تواند سد بین مغز و جریان خون یا همان Blood-Brain barrier  را باز کند تا مواد مغذی و داروها و سلول های بنیادی بتوانند از ان عبور کنند. جالب اینکه علی رضایی محقق ایرانی در دانشگاه ویرجینیا سرپرست این تحقیق است

در یک برنامه دیگر قبل از اینکه COVID-19 ارتباط داوطلبان را مختل کند محققین در  یک مطالعه آزمایشی طرحی برای تزریق حباب های پر از گاز به جریان خون شش نفر مبتلا به آلزایمر تهیه کرده و از پالس های سونوگرافی برای نوسان میکروب حباب در رگ های خونی که روی مغز قرار دارند استفاده کردند. نیروی مکانیکی این ارتعاشات می تواند سلولهای این عروق را بطور موقت از هم جدا کند. محققان امیدوارند که باز کردن این سد خونی مغزی به مغز کمک کند تا پروتئین های سمی را پاک کند و بیمار آلزایمر بهتر شود.

باید منتظر نتایج تحقیقات جدید در این رابطه باشیم.

برای اطلاعات بیشتر می توانید به آدرس زیر مراجعه نمایید: 

 

Kelly Servick, Aiming ultrasound at the brain raises hope of new treatments

Sience, Jun. 24, 2020 , 1:30 PM

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *