سالمند آزاری چیست؟
انجام دادن یا انجام ندادن یک اقدام یا فعالیت به طور عمدی توسط مراقب یا کسی که در ارتباط با سالمند است و باید مورد اعتماد باشد به گونه ای که باعث شود سالمند در خطر قرار گیرد یا صدمه بخورد را سالمند آزاری می گویند. در این تعریف سالمند فرد بالای شصت سال در نظر گرفته می شود.
انواع سالمند آزاری به شرح ذیل است:
آزار فیزیکی:
استفاده از زور یا قدرت فیزیکی به صورت عمدی به گونه ای که باعث بیماری حاد یا مزمن، صدمه، درد، اختلال عملکرد، اضطراب یا مرگ شود. این آزار شامل ضرب و شتم، زدن با یا بدون اجسام مختلف، گاز و نیشگون گرفتن، فشردن گردن و خفه کردن، چنگ زدن و خراش دادن، هل دادن، لرزاندن، و سوزاندن است.
آزار جنسی:
هرگونه ارتباط جنسی به زور و غیر اختیاری چه با لمس کردن همراه باشد و چه نباشد، در ناحیه تناسلی یا پستان یا دهان به عنوان آزار تلقی می شود.
آزار عاطفی یا روانی:
رفتار کلامی یا غیر کلامی که منجر به درد، اضطراب، پریشانی و افسردگی بشود. توهین، تهدید، جدا کردن(از خلوت یا خانواده یا دوستان) و منع کردن( دسترسی به پول یا وسایل حمل و نقل یا موارد مشابه) از موارد این آزار است.
غفلت:
عدم دقت مراقب در جلوگیری از صدمه به سالمند یا تامین نکردن نیازهای او شامل تغذیه، مایعات، بهداشت، پوشاک و سرپناه به عنوان سالمند آزاری در نظر گرفته می شود.
سوءاستفاده مالی:
استفاده غیرقانونی یا غیر مجاز یا نادرست از منابع مالی و دارایی های یک فرد مسن مانند فریب، جعل، دادن اطلاعات غلط، سرقت، اجبار، گرفتن وکالت به زور یا ناآگاهانه جزو موارد سالمند آزاری است.
مطابق آمار سازمان بهداشت جهانی از هر 6 سالمند یک نفر مورد سالمند آزاری قرار می گیرد و این در مراکز نگهداری سالمندان شایعتر است. در یک بررسی روی 52 مطالعه در 28 کشور جهان در سال 2017 مشخص شد حدود 15.7 درصد سالمندان مورد آزار قرار می گیرند. با این همه فقط یک مورد از هر 24 سالمند آزاری گزارش می شود زیرا سالمند می ترسد یا نمی خواهد آزار توسط فرزند یا دوست یا مراقب را آشکار کند و به این دلیل دچار مشکلات بیشتری بشود.
مطالعات نشان داده اند حدود شصت درصد مراقبین در مراکز مراقبت سالمندی در طی یکسال حداقل یکبار سالمند آزاری داشته اند.
شایعترین نوع سالمند آزاری از نوع عاطفی و روانی و سپس مالی است.
سالمند آزاری می تواند منجر به عوارض فیزیکی و جدی جسمی یا روانی بشود.
با افزایش تعداد سالمندان به نظر می رسد سالمند آزاری افزایش یابد. تعداد سالمندان جهان از 900 میلیون در سال 2015 به حدود دو میلیارد در سال 2020 خواهد رسید.
پیشگیری از سالمند آزاری اهمیت ویژه ای دارد. آموزش، غربالگری، موسسات و انجمن های ناظر، حمایت و آموزش مراقبین، برنامه های دانشگاهی، آیین نامه ها و پروتکل های مراکز نگهداری، استفاده از دوربین و سنسور و سیستم های هوشمند از روشهای مقابله با این مشکل روزافزون بهداشت عمومی است.